Tribina o zdravstvenom odgoju

Sinoć je u Dvorani Gospe Sinjske u Franjevačkom samostanu u organizaciji udruga Cjelovit život, 4+ i GROZD održana tribina Uvođenje zdravstvenog odgoja u hrvatske škole. Voditelj je bio prof. Ladislav Ilčić, predsjednik udruge GROZD, koji se već 17 godina bavi zdravstvenim odgojem (ZO), a od 2006. godine koordinirao je stručni tim za izradu GROZD-ova programa ZO.

Profesor Ilčić najprije je naglasio da je ZO neosporno potreban, a onda je iznio neke od problema uvođenja ovakvog ZO i na ovaj način: nerealna procjena uloge liječnika školske medicine (1 na 5 do 10 tisuća učenika), nije bilo neutralne stručne procjene programa, nije bilo javne rasprave, nedostaje edukacija nastavnika za predviđene teme, a predviđena jednodnevna edukacija je nedovoljna, i konačno jedan od najvećih problema je što je program izrađen i objavljen mjesec dana nakon što je uveden (!?) i nakon što su škole donijele Plan i program.

Velik dio programa je prema prof. Ilčiću neupitan, ali sporan je dio koji govori o spolnosti. Naime, u tom dijelu program u škole uvodi homoseksualnu promidžbu, tzv. rodnu ideologiju ("biranje muškog ili ženskog roda") i konačno ima za cilj stvoriti jedan novi "vrijednosni" mentalitet - mentalitet bez vrijednosti. Kao potvrdu prof. Ilčić je naveo nekoliko citata iz preporučene literature kao "...krajnje je vrijeme da homoseksualnost uđe u škole...", "Zašto ne reći: ja sam muškarac s vaginom?" i sl.

Predavač je zaključio podcrtavši temeljne naglaske: ovaj program nameće svjetonazor koji negira vrijednosti većine roditelja, dakle nazor manjine nameće većini bez mogućnosti izbora i time krši ustavno pravo roditelja (čl. 63.) da samostalno odlučuju o odgoju svoje djece.

Nakon izlaganja uslijedila je pozamašna i živahna rasprava u kojoj se moglo čuti raznih i različitih mišljenja i prijedloga - a to je konačno i bio cilj organiziranja ove tribine.

Ovo je predavanje bilo uvod u daljnje aktivnosti naših udruga u vezi ZO, pa i ovim putem pozivamo sve roditelje i nastavnike da se uključe u naše aktivnosti u školama koje će uslijediti.

Aktualno