Okrugli stol "Savez za neradnu nedjelju"

Povodom obilježavanja dana Europskog saveza za nedjelju (ESN) koji se obilježava 4. ožujka, u dvorani Gospe Sinjske sinoć je, u organizaciji udruge Cjelovit život, održan okrugli stol Savez za neradnu nedjelju, na kojem se govorilo o problemu rada nedjeljom. Prof. Velimir Borković istaknuo je kako problem rada nedjeljom u RH ne trebaju nužno rješavati institucije države. Podsjetio je na tvrdnju kako smo zemlja s 87 posto katolika, te je pozvao građane da nedjeljom ne odlaze u trgovine, jer bi to vlasnike navelo da ih nedjeljom ne drže otvorene.

 

Marijana Petir, potpredsjednica HSS-a nazočne je podsjetila kako je na inicijativu Franjevačkog instituta za kulturu mira i Caritasa, klub HSS-a u Hrvatskom saboru inicirao i osigurao većinu za izglasavanje zakona kojim je nedjelja proglašena neradnim danom, no pod utjecajem jakih lobija Ustavni sud je tu zakonsku odredbu poništio i na taj način odlučio u interesu krupnog kapitala, a protiv radnika.

Petir je podsjetila kako je njemački parlament usvojio zakon sa sličnim odredbama te da je, unatoč protivljenju poslodavca, ustavni sud te zemlje stao na stranu radnika, a ne krupnog kapitala.

'Odluka hrvatskog Ustavnog suda može imati dugoročne negativne posljedice za zemlju jer širi potrošački mentalitet i vodi nas u dužničko ropstvo', kazala je Petir koja je dodala kako u trgovinama u Hrvatskoj radi 200 tisuća žena, koje mjesečno imaju i po 50 sati prekovremenih, za plaću od 2.500 kuna, a neke od njih rade i po 15 ili 30 dana bez slobodnog dana.

'S obzirom na toliki broj prekovremenih sati moglo bi se zaposliti 10 tisuća novih radnika', kazala je Petir koja je istaknula kako bitka za slobodnu nedjelju znači borbu za hrvatske tradicijske vrijednosti i obranu kulture hrvatskog radništva.

O praksi (ne)rada nedjeljom u Europskoj uniji i Europskom savezu za nedjelju govorio je dr. sci. Neven Šimac, koji je naveo kako je Europskom savezu za nedjelju (ESN), koji je utemeljen prije godinu dana, pristupio veliki broj institucija, od sindikata i poslodavaca do crkava. Kazao je kako je ESN građanska inicijativa koja po Lisabonskom ugovoru od 1. travnja ove godine može Europskoj komisiji predlagati donošenje određenih rješenja, uključujući i institucionalno uređivanje prava na neradnu nedjelju.

'Neradnu nedjelju štite germanske zemlje poput Njemačke, Austrije, Nizozemske, a neoliberalnom kapitalizmu podlegle su kršćanske i katoličke zemlje poput Španjolske ili Poljske', kazao je Štimac.

Sinjski gvardijan fra Bože Vuleta kazao je kako se oni koji su podržali inicijativu za neradnu nedjelju ne usuđuju javno oglasiti i progovoriti o nepravdama koje im se događaju.

'Političke stranke zadužile su se kod vlasnika trgovinskih lanaca, pa im kroz njima odgovarajuće zakone vraćaju dug', kazao je Vuleta koji je najavio daljnju bitku za slobodnu nedjelju.

Organizatori sinoćnjeg Okruglog stola pozvali su na skup za slobodnu nedjelju koji će se održati sutra u 10 sati na Pijaci. (Ivana Vrančić, Ferata)

Aktualno