Udruga Cjelovit život podržala inicijativu Europskoga saveza za nedjelju

Udruga Cjelovit život iz Sinja podržala je u subotu 3. ožujka 2012. inicijativu Europskoga saveza za nedjelju i organizirala javni skup na Sinjskoj pijaci ujutro od 10 do 12 sati, kada najveći broj Sinjana na pijaci uživa u suncu i u subotnjoj kavi. Bio je to svojevrstan nastavak okrugloga stola održanog dva dana ranije u Dvorani Čudotvorne Gospe Sinjske na kojemu su nadahnuto govorili dr. Neven Šimac, fra Bože Vuleta i Marijana Petir u korist neradne nedjelje.

Udruga Cjelovit život zalaže se za cjelovitu dobrobit čovjeka, društva i prirode, a svoje djelovanje temelji na socijalnom nauku Katoličke crkve. Stoga se ovom akcijom pridružila inicijativi Europskoga saveza za neradnu nedjelju. U vrijeme financijske i ekonomske krize kada je sve više socijalnih i radničkih prava na udaru, članovi udruge Cjelovit život podržali su dostojanstvo radnika i radnica zaposlenih u hrvatskim trgovinama kojih je oko 260 000. Ti radnici, koji rade najčešće sedam dana u tjednu bez odmora, bez prava na neradnu nedjelju, zaslužuju pravo na odmor i na obitelj. Udruga Cjelovit život pozvala je sve kršćane i sve ljude dobre volje da se pridruže ovoj plemenitoj akciji i da se suzdrže od kupovine nedjeljom od 4. ožujka pa nadalje.

Sinjskoj se javnosti najprije obratio dipl. iur. Zoran Kačić, teritorijalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Splitsko-dalmatinsku županiju, a nakon njega i gospođa Nada Čatipović u ime Sindikata trgovine. Oboje su posvjedočili da neoliberalna pohlepa i beskrupulozno gomilanje kapitala razara nedjelju i obitelj. Istaknuli su da takvo radno vrijeme ugrožava prava i zdravlje, tjelesno i duševno naših majki, sestara, supruga, jer oko 200 000 žena radi u trgovinama.

Nakon g. Kačića i gđe Čatipović Sinjanima se obratio mladi magistar fizike g. Mislav Cvitković, organizator Festivala znanosti u Sinju, član udruge Cjelovit život. Upitao je Sinjane gdje im je ponos i junaštvo na koje se toliko pozivaju, zašto šute kad su prava njihovih majki, supruga, sestara tako olako pogažena. Uslijedio je vatreni govor nezavisnog vijećnika grada Sinja g. Mira Bulja koji je istaknuo da nam najviše nedostaje solidarnosti i zbog toga postajemo lak plijen. Ni komunizam nije dirao u nedjelju, a mi danas u slobodnoj i nezavisnoj Hrvatskoj radimo nedjeljom, istaknuo je g. Bulj.

Komisija Iustitia et pax upozorava da odluka Ustavnoga suda o radu nedjeljom pogoduje razvoju niske kulture trgovačkih centara, koja uvelike reducira i erodira autohtonu hrvatsku kulturu, a time i bitne hrvatske vrijednosti. Sinjani su pozvani suzdržati se od nedjeljnoga kupovanja čime bi pokazali da poštuju sve radnike i radnice zaposlene u trgovini koji zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite rade bez nedjeljnoga odmora te ostaju izvan kruga svojih obitelji. Sinjanima se na koncu obratio član Komisije Iustitia et pax, gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Bože Vuleta. Naglasio je da je svaka ljudska osoba ne samo proizvođač ili potrošač roba i usluga, već i duhovno biće okrenuto transcendenciji, kulturi i umjetnosti, sportskoj, rekreativnoj, društvenoj i političkoj zauzetosti. Pozvao je Sinjane na poštivanje nedjelje kao dana odmora za sve, dana okupljanja obitel ji, da ne žive kao osobe sužene svijesti, nego da stvore humanije uvjete rada za mnoge zaposlenike kako bi se sačuvale tradicionalne vrijednosti danas kad sve izgleda ima svoju cijenu, ali nema nažalost i svoju vrijednost.

Na kraju prosvjednoga skupa istupila je gđa Branka Džeko, podpredsjednica Udruge 4+ Cetinskoga kraja (udruga okuplja obitelji sa četvero i više djece)  te svojim govorom dala podršku obespravljenim radnicima i radnicama u trgovačkom sektoru ističući da i Udruga 4+ zdušno podržava inicijativu Europskoga saveza za nedjelju kao širokog kruga civilnoga društva diljem Europe. Ovim prosvjednim skupom obilježen je Europski dan za neradnu nedjelju 4. ožujka 2012. u Sinju. (Tatjana Kovač Lovrić)

Aktualno