Uključimo se u akciju molitve i posta!

Poštovani prijatelji, vjernici i podupiratelji Katoličke Crkve i obitelji,

Udruga Cjelovit život pridružuje se akciji intenzivne molitve i posta koju organizira udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti Blaženi Alojzije Stepinac.

Sutra, u subotu 12.01.2013., svatko će od nas zasebno ili zajedno s obitelji moliti sva 4 otajstva krunice (Radosnu,Svjetlosnu, Žalosnu i Slavnu) i strogo postiti o kruhu i vodi cijeli dan na nakanu:
– poštivanja od strane vladajućih ustavom zajamčenih prava građanima na slobodu savjesti, mišljenja i vjeroispovjesti,
– poštivanja od strane vladajućih ustavom zajamčenih prava roditelja na slobodno i samostalno odlučivanje o odgoju svoje djece,
– zaustavljanja netolerancije i diskiminacije prema vjernicima i Katoličkoj crkvi od strane medija, različitih udruga, javnih osoba i političara,
– obraćenja sudionika i podupiratelja sutrašnjeg prosvjeda protiv Katoličke Crkve ispred Zagrebačke katedrale.

Molimo Vas da nam također javite koliko Vas želi sudjelovati u ovoj akciji kako bismo znali koliko je ljudi molilo i postilo i pokazalo kako mi vjernici ljubimo, a ne mrzimo, na mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Zahvaljujemo svima na odazivu. Ne zaboravimo od kuda dolazi naša snaga.

Krešimir Miletić, Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – Blaženi Alojzije Stepinac

 

Priopćenje za javnost Udruge BAS: Ignorirajte provokacije

Povodom najave održavanja prosvjeda ispred katedrale u organizaciji Zagreb Pridea u subotu 12. siječnja 2013. dajemo slijedeće priopćenje za javnost:

Hrvatska javnost posljednjih mjeseci svjedokom je rasprave vezane uz uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, a koju je Vlada Republike Hrvatske željela izbjeći pod svaku cijenu i u obrazovni sustav uvesti nezavršen, nestručan i ideološki jednosmjeran program bez recenzije neovisnog stručnog tijela, zaobilazeći i isključujući roditelje te namećući svoj manjinski svjetonazor svim građanima Republike Hrvatske uvodeći u obrazovni sustav jednoumlje.

Vlada Republike Hrvatske odbila je svaki pokušaj dijaloga s roditeljima i udrugama roditelja, s predstavnicima vjerskih zajednica kontinuirano vrijeđajući, omalovažavajući i diskriminirajući roditelje i predstavnike vjerskih zajednica, umanjujući i iskrivljujući zahtjeve i zabrinutost roditelja, pokušavajući raspravu sa sadržaja kurikuluma i preporučene literature skretati prema iskrivljivanju i istraživanju 'stvarnih motiva' zbog kojih roditelji u Hrvatskoj traže da se poštuju njihova ustavna prava.

Dok su udruge roditelja (Grozd, Vigilare) raspravu usmjeravali na sadržaje i program, Vlada Republike Hrvatske uz svekoliku pomoć režimu bliskih medija usmjeravala je svoje izjave, najčešće izvan granice dobrog ukusa, uvredljive i diskriminatorne, na napade na kredibilitet osoba i udruga koje su pokušavale uspostaviti dijalog. Izjave o 'srednjem vijeku', 'nazadnim stavovima Crkve', 'biskupima koji lažu, a s lažovima se neće razgovarati', 'obmanama i dezinformiranju javnosti', 'tko je ukrao Božić' i posljednje usporedbe sa Slobodanom Miloševićem i insinuacijama da  'nemaju mozga' teške su uvrede, potpuno neprimjerene za obnašatelje dužnosti u bilo kojoj državi.

U svemu tome od Vlade republike Hrvatske nismo mogli čuti niti jedan argument zbog kojega su, unatoč očitoj činjenici da postoji velik broj roditelja koji je i formalno potpisanim izjavama iskazao protivljenje OVAKVOM programu i zatražio pravo izbora programa u skladu s vrijednostima i svjetonazorom kojeg žive u obitelji, odlučili:

- Uskratiti roditeljima ustavno pravo da samostalno i slobodno odlučuju o odgoju svoje djece te da imaju prvenstveno pravo da biraju vrstu obrazovanja za svoju djecu (Članak 63. Ustav RH i Opća deklaracija o pravima čovjeka, čl. 26, t. 3)

-Izravno nepoštovati Rezoluciju Vijeća Europe o pravu na slobodu izbora u obrazovanju u Europi (od 4. listopada 2012, br. 1904/2012) koja jasno obvezuje države da "u obavljanju svojih funkcija povezanih s obrazovanjem i poučavanjem" imaju zadaću "poštovati pravo roditelja da osiguraju obrazovanje i poučavanje u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima" (Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Protokol 1, čl. 2; usp. Povelja o temeljnim pravima Europske Unije, čl. 14, t. 3).

U situaciji kada ministar i vlada nemaju argumente, kao da se tema pokušava radikalizirati na način da se dogode (isprovociraju) neredi koji će roditelje i građane koji se protive ovakvom programu i traže pravo izbora prikazati kao nasilnike, diskriminatore i okrenuti javno mnijenje protiv roditelja i Crkve. Interesantno je da se prosvjed događa upravo sada, upravo pred katedralom i upravo u vrijeme kada postižemo sve veću potporu roditelja po cijeloj Hrvatskoj. Drugoj strani kao da je jako važno pred početak polugodišta pokušati preokrenuti percepciju javnosti i skrenuti raspravu sa pokušaja traženja iskrenog i pravednog rješenja za sve.

Slijedom navedenog, pozivamo sve građane i vjernike da ignoriraju današnji prosvjed i provokacije te da ostanu dostojanstveni. Pozivamo Vas na akciju intenzivne molitve i posta na nakanu:

- poštivanja od strane vladajućih ustavom zajamčenih prava građanima na slobodu savjesti, mišljenja i vjeroispovjesti,

- poštivanja od strane vladajućih ustavom zajamčenih prava roditelja na slobodno i samostalno odlučivanje o odgoju svoje djece,

- zaustavljanja uvreda, netolerancije i diskiminacije prema vjernicima i Katoličkoj crkvi od strane medija, različitih udruga, javnih osoba i političara,

- obraćenja sudionika i podupiratelja sutrašnjeg prosvjeda protiv Katoličke Crkve ispred Zagrebačke katedrale.

Imamo puno posla za obaviti, prikupiti potpise roditelja u školama i nastaviti s informiranjem roditelja i umrežavanjem. Mir i dobro!

Krešimir Miletić
Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – Blaženi Alojzije Stepinac

Aktualno